Det er nemmere end du tror
Effektiv slankekur
Sanne 3/20/2017 9:41:39 AM

Sund mad - også til fest

Det kan være svært at tro, men det kan faktisk lade sig gøre at få sund mad udefra når der skal holdes fest. Også mad, som er acceptabel, hvis du spiser efter en kostplan, er på kur eller er i gang med en livsstilsændring som gør at du har fokus på, hvad du indtager af mad. Er du endelig nået så langt, at du har taget beslutningen om at tabe dig én gang for alle vil dette være en stor hjælp på vejen.

Når et vægttab eller livsstilsændring påbegyndes er det vigtigt, at du fra starten af gør op med dig selv om du ønsker at leve meget restriktivt eller med mulighed for fleksibilitet. Du kan med fordel tilpasse dine valg til den livssituation, som du befinder dig i. Hvordan dit valg vil passe ind i dit arbejdsliv, din fritid og i din familie. Har du behov for at finde tid til at dyrke yderligere motion? Er det muligt at din familie indtager det samme mad som dig, eller er der behov for at spise forskelligt? Der er mange valg der skal tages i sådan en situation, men det vigtigste er, at der ikke bliver ændret på så mange parametre, at du ikke vil kunne overholde det i mere end en kort periode. En livsstilsændring handler ikke om at ændre situationen her og nu, men handler derimod om at tænke langsigtet og tage nogle valg som gør, at du vil kunne leve på denne nye måde resten af dit liv. I den forbindelse vil det også give mening at tænke på, hvorvidt dét valg du tager vil give dig udfordringer ved at deltage i familiefester, fødselsdagsfester og lignende. En rettesnor kan være, at hvis du føler du vil få udfordringer med at deltage i sociale arrangementer, hvor der vil blive serveret mad, så vil det formentlig være svært at kunne overholde resten af dit liv.

Normalvis er mad udefra forbundet med store buffeter med masser kød, kartofler, sovs og uden det store grønne udvalg. Sådan behøver det imidlertid ikke at være. Det er i nogle tilfælde muligt at sammensætte, eller have indflydelse, på de menuer eller buffeter, som tilbydes til fester som disse. Hvis du selv står for planlægningen af en sådan fest har du derfor en unik mulighed for, at tage det sunde valg for dine gæster. Dette uden at det bliver kedeligt.

Kost og sundhed vil være og har altid været et stort og omdiskuteret samtaleemne. Både i medierne, sociale forsamlinger og i de private hjem. Flere forskellige eksperter udtaler sig om, hvad der er bedst, hvis man ønsker at tabe sig. Nogle går så langt til at sige, at du skal medbringe din egen mad til fester og sociale sammenkomster, så du kan sikre dig at du får det rigtige mad og at det er sundt nok til den kostplan du muligvis følger. Det er ikke nødvendigt, hvis maden er bestilt fra et cateringfirma, som har prioriteret sundhed og valgmulighederne i retterne. På den måde vil gæsterne til festerne have muligheden for at fylde tallerkenerne, som de ønsker det. Dette med fokus på den rette inddeling i forhold til proteiner, fedt, vitaminer og kulhydrater.

Et cateringfirma som dette gør det muligt at få sund mad ude fra, hvor der er taget højde for råvarer, kvalitet og en menu eller buffet, hvor der kan foretages valg om, hvorvidt du ønsker at spise sundt. Menuer eller buffeter med forskellige former for kød, forskellige salater, grøntsager og groft brød vil gøre det let at tilpasse til en eventuel livsstilsændring eller diæt. Uanset om du er på diæt, livsstilsændring eller andet vil det altid være mest fornuftigt at spise sundt og næringsrigt for kroppens velbefindende. På den måde vil der også være bedre plads til dessert og kaffe – også med god samvittighed.

Menu og buffet - hvor det er okay at tage to gange

De fleste mennesker har på et tidspunkt i deres liv været på slankekur, valgt at starte en livsstilsændring. Dermed har de stiftet bekendtskab med de restriktioner, som ofte hører sammen med et vægttab. Det kan være svært at deltage i fester og sociale sammenkomster, da man ikke nødvendigvis har indflydelse på den mad, som serveres. I den forbindelse kan det være svært at vide, hvor meget mad man må indtage i forhold til den diæt man er på. Det kan også være svært at vide, hvordan retterne er lavet.

Det vil være lettere at deltage i fester, hvor man på forhånd med sikkerhed ved, at maden er lavet af råvarer af god kvalitet og med sundhed og ernæring for øje. Hvis du har kontrol over din diæt og din forbrænding fungerer optimalt, så vil der ingen skade ske ved at slå sig løs i buffeten til fester. Dog vil det være rart at vide, at det er sund og næringsrigt når man nu skal sætte tænderne i det.

Ydermere vil du til en fest, hvor menuen eller buffeten tilbyder sundere alternativer, have mere overskud til eksempelvis at løbe rundt med børn og børnebørn efter maden. Hvis du derimod udelukkende havde indtaget tungt og fedt mad, ville du måske føle dig tung og træt i både hoved og krop og dermed ikke have overskud til at følge med børn og børnebørn.

Når det kommer til festmad, så er buffet et populært valg. Buffeten kan alle de ting, som en fast menu ikke kan. Den kan nemlig overlade ansvaret og valget til dén person, som skal indtage maden og altså ikke kun til den eller de personer, som har arrangeret festen. En buffet giver mulighed for at sammensætte og kombinere forskellige retter og tilbehør, så der dermed er både nok til alle samt noget for enhver smag. Der kan med fordel vælges en buffet, hvis gæsterne til festen er en god blanding af børn, unge, voksne og ældre. Hvis der vælges en buffet får man som arrangør også den unikke mulighed for at vælge de sunde alternativer fra starten af. Det kan eksempelvis være at skifte flødekartoflerne ud pestomarinerede ovnkartofler med eksempelvis humus, guacamole eller tzatziki som tilbehør. Dermed får I mere smag og mulighed for at vælge det sundere alternativ. Falder valget derimod på en menu handler det igen om at spise med fornuften og ikke med øjnene. Retterne i en sådan menu er i de fleste tilfælde afmålt i forhold til, hvor meget mad et menneske normalvis indtager til en fest. Derfor kan man tage et valg om, at man eksempelvis ikke spiser sig mæt i det lune brød og smør, men i stedet nyder det i mindre mængder og som en del af den ret, som det vil tilhøre.

Gæsten til festen - du tager et valg

Forestil dig, at du bliver inviteret til en fest i en periode, hvor du befinder dig i denne livsstilsændring eller spiser efter en fast kostplan. På forhånd kan du gøre dig nogle tanker om, hvad du ønsker at have fokus på på dagen. Du kan på forhånd planlægge, hvad du eventuelt kan vælge af alternativer, hvis der eksempelvis er flødekartofler som tilbehør til kødet. Her kan du gøre op med dig selv, om du bare ønsker at tage en lille portion og dermed ikke gå glip af at smage det, eller om du ønsker at spise mere af noget andet, som dermed vil være et alternativ til flødekartoflerne. Kartofler tilhører de hvide kulhydrater, som du skal være varsom med, hvis du ønsker at tabe dig. Du kan med fordel vælge at tage en større mængder grøntsager og dermed få en masse gode vitaminer og højst sandsynligt blive hurtigere mæt, så du ikke nødvendigvis har behov for mere end én eller to omgange i buffeten. De hvide kulhydrater er ikke decideret forbudte, hvis du ønsker et vægttab, men det er en kilde til sukker og vil derfor ikke være det sunde valg, hvis der er andre alternativer.

Derudover kan du gøre dig nogle overvejelser i forhold til, hvilken proteinkilde du vælger. Protein findes i fødevarer som kød, æg og fisk og vil dermed ofte være at finde i en given menu eller på en buffet. Ydermere kan du hermed vælge at gå efter det magre kød, som eksempelvis kylling. Fisk er også et godt valg og er tilmed en kilde til sunde fedtstoffer, som din krop har godt af. Især i forbindelse med et vægttab.

Hold fest med god samvittighed

Skal du arrangere barnedåb, bryllup, konfirmation eller andet og har besluttet dig for at bestille maden ude fra og ønsker at gøre det med god samvittighed? Både på dine egne og dine gæsters vegne. Så læs endelig videre.

Det kan være, at du har udfordringer med at finde et cateringfirma, som har taget stilling til sundheden i den mad, som de tilbyder i menuer og buffeter til festdage. Et cateringfirma som det førnævnte er et firma, som har taget stilling til dette og kan dermed anbefales. Her er det endda muligt at tilpasse menuerne, som I ønsker det. I den lange og travle proces, som planlægning af eksempelvis et bryllup kan være, er der også en sikkerhed i at vide, at det mad der bestilles til festen er næringsrigt samt forberedt og tilberedt med omtanke på og for kost og sundhed. På den måde vil du kunne holde fest og slå dig løs med god samvittighed på både dine egne og dine gæsters vegne. Ud over muligheden for at vælge buffet til festen er der en række andre muligheder, som også giver gæsterne de valgmuligheder der skal til, når der skal tages et sundt og velovervejet valg. Ydermere vil der fra starten af være tænkt i gode og sundere alternativer, så det er bliver så let for dig som muligt.

Ta'selv tapas

En af de nemmere måde at servere mad, som er sund, nærende og med masser muligheder er tapas. Tapasretter som melonbåde svøbt i parmaskine, kyllingespyd med krydderi, blinis med laksemousse samt forskellige wraps med kød og grønt er blot nogle af de anretninger, som kan findes på tapasmenuen. Her er der rig mulighed for at tage de sunde valg uden at gå sulten fra festen. Det giver en fornemmelse i retningen af buffet, hvor du og gæsterne kan vælge mellem en lang række lækre retter. Ydermere er de sunde valg oftest mere smagfulde og vil derfor stille din sult langt hurtigere og vil holde dig mæt i længere tid. Til forskel for måltider med tomme kulhydrater, som oftest vil fylde i maven, men blive akkompagneret af en snigende sult efter kort tid.

En anden løsning til fester, som finder sted tidligere på dagen er brunch. Det kan være til barnedåb eller konfirmation, hvor maden serveres umiddelbart efter kirken. Her er der mulighed for at vælge forskellige retter med æg, som er en sund proteinkilde. Der vil være forskellige former for kød i form af brunchpølser, let røget skinke og chorizo. Dertil vil der være et stort udvalg af frugt og grøntsager samt syndige pandekager, som man kan smage på og ikke nødvendigvis spise sig mæt i. Det handler altid om at tage det valg, som er bedst for dig og din krops funktioner uden at det bliver for surt.

Børn kan spise andet end Pommes Frites

Et andet emne som ofte diskuteres er børn og deres madvaner. Til fester som barnedåb, konfirmation og fødselsdagsfester i familien er der ofte børn blandt gæsterne. I den forbindelse vil det først og fremmest være forældrenes ansvar, hvad børnene indtager af mad. Dette kan man som arrangør imødekomme på en let måde, som vil komme alle de deltagende til gode.

Hvis der næsten udelukkende forefindes sunde valg på en given menu eller buffet, så vil børnene også få sund og nærende mad uanset hvad de vælger. De vil måske endda finde nogle nye madvarer interessante og spændende og dermed få lyst til at sætte tænderne deri. Det kan både have en øjeblikkelig effekt til festen eller arrangementet, men kan også give positive eftervirkninger, da forældrene formentlig vil kunne få succes med at introducere nye og sundere alternativer til madlavningen og måske madpakken i hjemmet.

Relaterede Artikler

Sanne

Hej, jeg hedder Sanne og er indehaver af effektivkur.dk. Efter at have lidt af overvægt, stress og generelt haft dårlige vaner i en lang årrække, er jeg begyndt at interessere mig for sundhed. Jeg vil utrolig gerne hjælpe andre i samme situation og har derfor startet effektivkur.dk, hvor jeg håber folk kan finde inspiration, motivation og gode råd til at komme de overflødige kilo til livs. |

Kommentarer

Navn

E-Mail (vises ikke)
Kommentar

Giv mig besked om nye kommentarer via e-mail
Denne side bruger Cookies. Ved at fortsætte på siden accepterer du cookies. Cookies bliver brugt til at give dig en bedre oplevelse her på siden, samt til statistik.

Køb slankekuren som e-bog

Start dit vægttab med denne e-bog. Den leveres til din indbakke direkte efter betaling.

Start dit vægttab her - det er nemmere end du tror

DKK 99,00
Start dit vægttab nu