Overvægt hos børn er desværre blevet et stigende problem i Danmark. Jeg hører ofte forældre til overvægtige børn forsvare overvægten ved at sige, at det bare er hvalpefedt og at det forsvinder, når barnet når den og den alder. Desværre viser forskning, at overvægtige børn har en større risiko for at blive overvægtige som voksne og det er altså langt fra alt fedt, der 'bare' er hvalpefedt.
Forældrenes ansvar
Forældre har et kæmpe ansvar for, hvad deres børn spiser og de har et kæmpe ansvar for at lære deres børn, hvilken type mad, der er sund at spise og hvilken type mad, der er knap så sund at spise. Desværre er mange forældre også selv overvægtige og selvom de fleste godt ved, hvad der er sundt og usundt, når de bliver voksne, så kræver det alligevel en del overskud (både mentalt og økonomisk) at starte med nye, sunde vaner.
Jeg vil forsøge at give nogle gode forslag til slankemad til børn og jeg vil også komme med nogle gode råd til, hvordan du kan motivere dit barn til at spise sundt. Mit udgangspunkt i forhold til mine forslag til maden er, at maden skal være forholdsvis billig og til at købe i normale supermarkeder og den skal være børnevenlig, så altså ikke noget med kedelige vegetar frikadeller, som intet barn ville røre med en ildtang.
Slankemad til børn
I mange af artiklerne på denne side, giver jeg gode råd til, hvordan man som voksen kan tabe sig ved at spise langsomme kulhydrater. Langsomme kulhydrater er også gode til børn, men jeg tvivler på, at de fleste børn vil spise dem. Du kan i stedet vælge at give dit barn fuldkornspasta, brune ris eller kartofler. Rugbrød og visse former for boller er også rigtig gode kilder til sunde kulhydrater for børn, men vær opmærksom på, at du køber brød, der har under 2% fedt og over 8% kostfibre.
Morgenmaden er meget vigtig for os alle - også for børn. Dit barn skal have noget ordentligt at starte dagen på, så det har energi til at lege og til at lære. Rigtig mange morgenmadsprodukter (cornflakes, rice crispies osv) indeholder rigtig meget sukker og næsten ingen fibre. Det giver kroppen en masse hurtig energi, men energien er meget hurtig opbrugt og så er det, at man nemt kommer til at overspise. Servér i stedet den type brød, jeg beskrev ovenfor eller f.eks havegryn/havregrød og servér gerne lidt frugt sammen med maden. Undgå juice og andre sukkerholdige drikke. Servér i stedet et glas mælk eller et glas vand.
Hold øje med størrelsen på portionerne. Et barn skal ikke spise lige så meget mad som en voksen. Beder barnet om en portion mere, er det bedst, hvis denne portion f.eks ikke kun indeholder kød, men også indeholder f.eks kartofler og grøntsager.
Forslag til slankemad
Det er vigtigt, at maden hen over en dag indeholder både kulhydrater (fuldkornspasta, kartofler osv), grøntsager, proteiner (kød, fisk, æg osv) og frugt. Skær ned på fedtet og undgå så vidt muligt sukker.
Nogle gode forslag til de forskellige måltider kan f.eks være:
Morgenmad
- Havregrød med rosiner
- 1 bolle (som beskrevet ovenfor) med pålæg og 1 banan
- 1 skål A38 med 1 smulret rugbrød på, evt meget lidt sukker
Frokost
- 1-2 Tortilla wrap med salat, agurk, tomat og kylling
- 1-2 Boller (som beskrevet ovenfor) med salat, tomat, agurk og pålæg
- 1-2 skiver rugbrød med pålæg. Servér med grøntssagssnitter
Aftensmad
- Lasagne - skær ned på mængden af kød og erstat den med grøntsager. Brug kun lidt sauce og ost
- Mexicanske tortillas med guacamole, salsa, kylling og grøntsager
- Svinemørbrad, grøntsager (rå, stegte eller kogte), kartofler steget i ovnen og græsk yoghurt med krydderier
Mellemmåltider/snacks
- 1 fiberrig knækbrød med pålæg
- Frugt
- Grøntsagsstænger
- Nødder eller mandler (usaltede)
Motivation til at spise sundt
Sund mad er jo meget godt, men hvad hjælper det, hvis dit barn alligevel ikke vil spise det? Det handler nemlig om, at motivationen til at spise sundt også skal være der. Nogle gode råd til at holde motivationen oppe hos dit barn er:
- Gør det nemt
- Sunde snacks
- Hjælp til madlavning
- Sjov motion
Gør det nemt for dit barn at spise sundt. Dette kan du f.eks gøre ved at skære lidt frugt og grønt ud, så det er lige til at spise. Gør det uden først at spørge dit barn om det har lyst til noget af det. Spørger du, får dit barn chancen for at sige 'nej, tak'. Serverer du det uden at spørge, vil dit barn højst sandsynligt spise det.
Dette bringer mig videre til næste punkt. Snacks skal naturligvis være sunde og det gør ikke noget, at du f.eks serverer snacks lige før aftensmaden så længe de er sunde. På den måde vil du undgå overspisning til aftensmaden og samtidig ved du, at barnet har spist sundt mad. Sunde snacks i madpakken er også et hit. Nogle gulerodssnitter holder forbrændingen oppe og de smager godt.
En anden god måde at hjælpe dit barn til at spise sundt er ved at involvere det i madlavningen. Det er utrolig så stor en effekt det har på lysten til at spise maden. Det giver barnet en vis stolthed at kunne servere mad for familien, som det selv har været med til at lave. Selv små børn kan hjælpe med madlavningen. Lad dem sidde på køkkenbordet og evt røre i sovsen el. lign. Det gode ved at hjælpe med at lave mad er også, at der nemt lige ryger lidt peberfrugt eller en gulerod indenbords.
Vi ved alle, hvor svært det kan være at dyrke motion, hvis man ikke er vant til det. Det samme gælder for børn. Derfor skal motion være sjovt. Hvad barnet synes er sjov motion afhænger naturligvis af alderen, men det behøver altså ikke være noget med hårde løbeture og armbøjninger. Hvad med en fodboldkamp i haven? En cykeltur til stranden eller måske er løsningen at købe nogle aktive spil til din XBox? Der er mange muligheder. Det vigtigste er, at du hjælper dit barn og dyrker motionen sammen med det. Det er ikke dit barns ansvar at få dyrket motion - det er dit! Jeg tror, du hurtigt vil opdage, at du får nogle rigtig gode og sjove timer sammen med dit barn og du får helt sikkert nærvær sammen med barnet på en helt ny måde.