Det er nemmere end du tror
Effektiv slankekur
Sanne 4/26/2015 9:23:15 PM

Slankekur - tab dig hurtigt og nemt

At gå på slankekur er en stor beslutning med mulighed for at ændre hele dit liv og vende op og ned på din hverdag. Det behøver ikke at være svært at tabe sig, det handler stadig om at leve og have det sjovt ikke noget med at sætte alt på stand by og straffe sig selv når man er på slankekur. Læs videre og bliv klogere på de forskellige typer af slankekure, hvordan de virker og min personlige holdning til dem.

Motivation

Det sværeste ved en slankekur er ikke det at tabe sig, det svære er at få begyndt på kuren. Altså at komme i den tilstand hvor du kan mærke at du er motiveret for at tage guldbaren ud af munden, hånden op af familieguffen og komme i gang med en slankekur.

Det nytter ikke at kun træffe en halv beslutning om at starte, det handler om at træffe en beslutning om at droppe den usunde livsstil og love sig selv at man vil gøre hvad der skal til for at tabe sig. Personligt synes jeg det er meget nemmere at gøre dette, hvis man sætter en tidsbegrænsning på det - og betragter det som et eksperiment, hvor man kan "vurdere" en slankekur i fx. 30 dage og se resultatet. Det giver en meget bedre indgang til at gå på slankekur og det er nemt at se en ende på det hele. Det er bedre at have tid som en succesfaktor end at have et bestemt antal kilo som mål. Vælger du tid, ved du at du kan se en ende på det, mens med et antal kilo har man en tendens til at blive overmodig og sætte målet for højt - så bliver det surt at være på slankekur og man har en langt større risiko for at tabe det hele på gulvet og droppe slankekuren.

Motion og det at holde fokus

Det er ikke sikkert at det er nødvendigt for dig at dyrke motion mens du er på slankekur. I de fleste tilfælde vil jeg næsten fraråde det. Grunden til jeg vil fraråde det er ikke at det ikke virker, det virker fint og er rigtig godt for kroppen. Vi skal ikke tabe målet af syne her, målet med det her er ikke at kunne løbe i 20 minutter uafbrudt. Målet er at tabe sig nogle kilo, gå slankekuren til ende og ende med en succesoplevelse. Grunden til jeg mange gange fraråder motion er at man risikerer at køre sur i det hele og blive demotiveret for til sidste at droppe kuren - fordi det er for hårdt arbejde. Det vil jeg helst undgå og derfor er mit bedste råd at du skal holde fokus på et mål af gangen. Hvis du vil tabe dig er det målet, hvis du vil løbe i 20 minutter er det et andet mål.

Hvis du er svært overvægtig er der også meget mere effekt at hente ved kun at tabe sig ved at ændre kostvaner end der er ved at dyrke motion. Du vil hurtigere se resultater og med meget mindre indsats. Det er først når man er normalvægtig at man med fordel kan begynde at tage motionen med indover for at få meget mere udbytte af sin slankekur. Indtil da opnås den bedste effekt af kun at ændre sine kostvaner.

Typer af slankekure

Der er mange typer af slankekure i dag. Der er så mange og hver af slankekurene har mange tilhængere som elsker en bestemt kur. Jeg tror at jeg selv har prøvet stort set hver enkelt slankekur jeg kunne finde på nettet og gennem venner. Nogle af dem har giver gode resultater og nogle af dem kan jeg ikke holde ud at tænke på i dag.

Jeg vil kort gennemgå hver enkelt type af slankekur og beskrive hvordan kuren fungerer, samt hvordan jeg synes kuren er.

Paleo / stenalderkost

Denne slankekur er for mange en ny slankekur som er blevet meget populær og har vundet mange tilhængere. Faktisk læste jeg første gang om den i bogen "Menneskeføde" af Tor Nørretranders tilbage i 2005. Senest er der mange som har set mesterkokken Thomas Rode nye bog omkring opskrifter og livsstil omkring hele stenalderkost og paleo konceptet.

Princippet i denne slankekur er enkel. Menneskets krop har ikke udviklet sig så meget siden vi var jægere og samlere, så hvis man vil spise noget som er godt for kroppen og som vi er designet til at spise skal man spise som man gjorde dengang. Den type mad man spiser er meget kød, grøntsager, frugt og nødder og har helt skåret alt hvad der hedder brød, pasta og andre produkter som er lavet af mel, væk. Det skyldes at man dengang i stenalderen ikke havde korn nok til at spise og har aldrig haft det, derfor er menneskekroppen ikke designet til at fordøje det.

Ikke nok med at man taber sig af denne livsstil så beskriver dem der har "opfundet" kuren også at man opnår det optimale helbred for mennesket. Det vil sige bedre immunforsvar, forsvar bedre fordøjelse og meget mere livsglæde. Denne livsstil vil give dig et vægttab - ingen tvivl om det og man oplever netop mere energi og et forhøjet immunforsvar ved denne slankekur. Det har jeg også selv prøvet. Min personlige holdning er at jeg sagtens kan leve på denne kost, men jeg savner lidt "fyld" i maven en gang i mellem - jeg har en tendens til at blive sulten hurtigt, så jeg mangler mange gange langsomme kulhydrater synes jeg - noget som kan holde mig mæt.

Slow Carb

Denne slankekur er opfundet af amerikaneren Tim Ferris, han er en meget eksperimenterende mand som blandt andet har eksperimenteret med hvordan man taber sig mest effektivt. Det blev til bogen "The 4 hour body" som jeg også flere gange her på siden har anbefalet. Jeg er stor fan af kuren som jeg har set virke for mange mennesker. Det jeg godt kan lide er den praktiske tilgang, hvor man i stedet for at en professor sidder i kælderen på et universitet og tænker sig til hvad der er den bedste slankekur, så har han gjort det og prøvet det på sin egen krop.

Denne slankekur har 5 hovedregler som man skal overholde:

 Erstat alle kulhydrater med bønner og linser
 Alle måltider skal indeholde bønner/linser, kød og grøntsager
 Drik ikke dine kalorier (drik vand)
 Spis ikke frugt (de er fulde af sukker)
 Hold en snydedag om ugen (for at holde motivationen oppe)


Det er langt hen ad vejen stort set magen til en slankekur baseret på paleo / stenalderkost, dog med den forskel at man også spiser langsomme kulhydrater i denne slankekur. Den store forskel er også punkt 5 - en snydedag. Ideen med snydedagen er at man har brug for at koble af og bryde rammerne bare en enkelt dag om ugen. Slankekuren skal passe ind i dit liv, og man har brug for at tage til fester og ud og spise med kæresten. Snydedagen gør at man nemmere kan overskue at være på slankekur i 6 dage og så give den gas med kage og sodavand en enkelt dag om ugen. På et tidspunkt har man ikke så meget lyst til det længere og kan godt klare sig uden.

Dette er min personlige favoritslankekur og den jeg bruger en masse energi på at skrive om her på siden. Jeg har selv prøvet kuren og stort set hele familien har så også været med på bølgen og alle er positive overfor den. Det samme kan jeg se her på siden at folks positive kommentarer vidner om at der er nogle mennesker som bruger denne slankekur som taber seriøst mange kilo. Den virker bare. Ved denne slankekur oplever jeg ikke den "sult" jeg beskrev under Paleo kuren. Faktisk betragter jeg ofte denne slankekur som stenalderkost - med linser/bønner.

Suppekur

Jeg har selv været på suppekuren et par gange - og den er hård synes jeg. Den kan også findes på nettet under navne som "7 dages kuren", "kålsuppe kuren", "hvidkålskuren", "fedtforbrændingskuren" osv.

Slankekuren strækker sig over 7 dage og man kan gentage slankekuren ligeså mange gange som man vil herefter. Der er nogle faste regler for hver dag om hvad man skal spise (en dag kun frugt og en anden dag kun oksekød). Der er mange regler og man taber sig helt sikkert af denne kur.

Personligt kalder jeg typisk denne slankekur for "sultekuren" - jeg har prøvet den og var konstant sulten. Jeg lavede ikke andet end at spise suppe i 7 dage og jeg var konstant så sulten at jeg var ved at droppe ud af slankekuren hvert andet minut. Det er ikke en kur efter min smag, jeg fik mere fornemmelsen af at jeg efterfølgende bare havde mistet en masse væske i kroppen i stedet for at jeg havde tabt en masse kilo. Jeg vil ikke anbefale denne kur, jeg synes der er en bedre vej til vægttab end denne slankekur.

Nupo Slankekur

Denne slankekur er en af de slankekure der er designet af en forsker. Den blev udviklet på Hvidovre Hospital af en forsker som et pulver som opfylder alle dine behov for næring i løbet af en dag. Det eneste man skal gøre er at blande pulveret op og så kan du drikke dig måltid. Man har med denne slankekur 6 måltider i løbet af dagen og man må maksimalt være på denne slankekur i 8 uger ad gangen. Nupo kuren er det man kalder en "Very Low Calory Diet" - det vil sige at du altid vil være i underskud når du drikker dit pulver måltid.

Jeg har selv prøvet kuren for mange år siden og jeg var ikke god til det. Jeg manglede konsistens og smag og jeg var igen sulten hele tiden. For mig handler mad altså ikke om pulver, men om noget man kan tygge og smage (jo bevares - Nupo har bla. cacao og jordbærsmag). Jeg er ikke stor tilhænger af denne slankekur og vil aldrig mere på denne kur. Det løber mig stadig koldt ned ad ryggen når jeg er ude og handle og kommer forbi hylden med Nupo på.

Valg af slankekur

Det er op til dig selv at vælge den slankekur som passer til dig. Til nogle mennesker er suppekuren perfekt og til andre er stenalderkosten den rigtige ven frem. Jeg synes det vigtigste er at man går på slankekur - altså har motivationen med sig, det er nemt at skifte slankekur - det er ikke nemt at gøre noget uden motivation.

Det er klart at jeg selv anbefaler "Slow Carb" kuren som jeg reklamerer for her på siden, den er så god og enkel og består af ting man kan købe i ethvert supermarked. Den smager af noget, og der er ingen grænser for hvad man kan lave af opskrifter som kan sikre den variation der skal til for at man kommer i mål med sin slankekur.

Samtidig skal man også huske på at der ikke er nogen mennesker som er ens, det betyder at hvis suppekuren virker for din veninde er det ikke sikkert den fungerer for dig på samme måde. Det sidste råd jeg vil give dig er at du skal være realistisk. Hvis du sætter urealistiske mål (specielt omkring slankekure) og du ikke når dem falder motivationen yderligere og du skal til at tage fat i kraven for at hive dig op og få motivation til at holde ud.

Mange fokuserer strengt på de 5 regler i slow carb kuren, som er den jeg anbefaler. Reglerne i slankekurene er vejledende og skal ikke ses som en ultimativ regel - ja det er bedre at følge dem, hvis man vil 100% ind i det. En af reglerne går på at man ikke må drikke mælk, og flere har spurgt om man så heller ikke må få mælk i kaffen fordi de ikke kan leve uden deres kaffe. Det eneste jeg kan sige er at "gør det der giver mest succes for dig". Hvis mælk i kaffen kan få dig til at holde ud i slankekuren, så hæld mælk i kaffen. Det er ikke en deciliter mælk om dagen der vælter korthuset - det er hvis ikke man gør noget og det hele bliver en sur pligt - så er det helt sikkert at du fejler med din slankekur.

Vær realistisk!

Sanne

Hej, jeg hedder Sanne og er indehaver af effektivkur.dk. Efter at have lidt af overvægt, stress og generelt haft dårlige vaner i en lang årrække, er jeg begyndt at interessere mig for sundhed. Jeg vil utrolig gerne hjælpe andre i samme situation og har derfor startet effektivkur.dk, hvor jeg håber folk kan finde inspiration, motivation og gode råd til at komme de overflødige kilo til livs. |

Kommentarer

Navn

E-Mail (vises ikke)
Kommentar

Giv mig besked om nye kommentarer via e-mail
26. April 2015 21:23 Line siger:
Endnu en super artikel fra din side af. Jeg sluger dem alle råt. Rigtigt godt arbejde med den her artikel, dejlig lang og det er da helt utroligt at du har prøvet alle slankekurene :-)
 
Denne side bruger Cookies. Ved at fortsætte på siden accepterer du cookies. Cookies bliver brugt til at give dig en bedre oplevelse her på siden, samt til statistik.

Køb slankekuren som e-bog

Start dit vægttab med denne e-bog. Den leveres til din indbakke direkte efter betaling.

Start dit vægttab her - det er nemmere end du tror

DKK 99,00
Start dit vægttab nu