Døjer du med overvægt? Du er bestemt ikke alene om det, som du sikkert har bemærket her på siden er vi mange der døjer med overvægt eller har døjet med det og nu forsøger at holde det væk. Sandheden er måske at man ikke sådan lige slipper af med det foreløbigt.
Overvægtig eller undervægtig?
Ifølge sundhedsstyrelsens hjemmeside er næsten halvdelen af den voksne befolkning overvægtige og har et BMI på over 25. Det er rigtig mange mennesker som går og kæmper med en masse ekstra kilo i deres hverdag. Ud af befolkningen er ca. 15% svært overvægtige og har et BMI på over 30. For os almindelige mennesker betyder de tal måske ikke det helt vilde, men det betyder for en almindelig kvinde på 170 cm højde at hvis man er overvægtig vejer over 85 kilo og hvis man er svært overvægtig så vejer man over 102 kg. Leder man efter en tommelfingerregel kan man trække 100 fra sin højde i cm. Det betyder at hvis du er 170 cm høj bør du ikke veje mere end 70 kg. Nogle mennesker kan man ikke se det på når de er overvægtige og man tror måske ikke at de har så højt et BMI. Noget af dette skyldes at BMI er en sjov størrelse, selvom sundhedsstyrelsen bruger BMI til at lave denne statistik på så skal man forstå BMI for at se at det måske ikke er helt så galt. Selvom der er et lille hul i deres beregning omkring overvægt (fx. hvis du er gravid eller meget muskuløs) ændrer det ikke på at der er rigtig mange overvægtige mennesker i Danmark og det er noget vi bør gøre noget ved.
Hvorfor bliver man overvægtig?
Overvægten kommer ikke af sig selv. Man arbejder hårdt i mange år for at blive overvægtig. Der skal faktisk meget til at overspise og dermed skabe en betydelig overvægt. Kroppen bruger meget energi på en almindelig dag og der skal indtages en hel del kalorier for at det kan lade sig gøre at blive overvægtig. Faktisk er det en sandmed med modifikationer, fordi i vores verden i dag har maden meget mere energi end hvad man bør spise - bare tænk på sukker og fedt. Hvis ikke man spiser sundt og undgår en masse af den sukker som er i mange af vores madvarer. Ideen er enkel du skal spise den mængde mad som giver dig den energi du skal bruge (og ikke mere) samtidig med at du bliver mæt. Lad os lige tage den en gang mere: "Du skal spise den mængde mad som giver dig den energi du har behov for - og ikke mere". Det betyder at du selv skal finde ud af at sammensætte en kost som du bliver mæt af uden at indtage mere end den energi du forbrænder. Det betyder typisk farvel til brød, slik og sodavand fordi der er så meget energi i at du får alt din energi ved en lille bitte del og du bliver ikke mæt af det.
Der er ofte 3 store grunde til at man bliver overvægtig.
![]() |
Nem adgang til billig, kalorietung mad samt det at sunde fødevarer er dyre sammenlignet med |
![]() |
Vi har en livsstil, hvor vi har stillesiddende arbejde og ikke bevæger os på arbejde |
![]() |
Vi har biler, busser, elevatorer til at fragte os - vi bevæger os ikke i samme grad som engang længere |
Hvad bør man gøre?
De fleste mennesker som er overvægtige bør gå på slankekur. Det er bare nemmere sagt end gjort. Men som det gamle ordsprog siger: "hvis du er i et hul - så stop med at grav". Det betyder at du som det første skal prøve at få tingene til at gå lige op. Det vil sige skifte nogle af de sukkertunge ting i din kost ud med mad som har mindre energi, og som du bliver mere mæt af. Det nemme sted at starte er at man ikke skal drikke sine kalorier (specielt sodavand) og spise slik - da begge dele er prop fyldte med sukker.
Sundhedsstyrelsen har udgivet en selvhjælpsguide til vægttab, den hedder "10 veje til vægttab" og er en beskrivelse af hvordan man kommer i gang med et langsomt vægttab - fordi de har en teori om at det er den bedste og mest permanente vej at gå. Der er for nyligt lavet en undersøgelse i USA hvor Danmarks ukronede slankekurs-konge Arne Astrup sammen med et hold forskere faktisk påviser at den langsomme kur typisk ikke er den bedste. Samtidig skyder han med skarpt efter den pjece som sundhedsstyrelsen har lavet, da han mener at nogle af de beregninger der findes deri ikke er korrekte.
Der er ingen tvivl om at uanset hvilken slankekur man går i gang med som overvægtig så er det bedre end at lade være. Det er bare en skam hvis man mister modet fordi man har brugt så lang tid på et langsomt vægttab og ikke har set nogle fordele og derfor mistet motivationen for at fortsætte. Det er bedre at komme i gang end at sidde på sofaen derhjemme.
Livsstilssygdomme
Der er mange ulemper ved at være overvægtig, det kan være at man har svært ved at købe tøj. Man har ondt i ryg og knæ eller har problemer med at komme op fra gulvet når man sidder ned. Dette er på ingen måde slemt. Det, der er langt værre er at det faktisk kan føre nogle konkrete sygdomme med sig. At være overvægtig putter en stor belastning på hele din krop og derfor er der nogle faktorer som kan bidrage til livsstilssygdomme. Disse sygdomme kommer, som man kan gætte, fra en livsstil hvor man er overvægtig. Disse livsstilssygdomme er blandt andet et forhøjet blodtryk, hjerteproblemer og type 2 diabetes. En livsstil hvor man indtager en masse dårlig mad kan også bidrage til at man er mere modtagelig overfor sygdomme da man ikke har fået bl.a. vitaminer fra sin kost. Ligeledes kan en sund livsstil, som fx. paleo/stenalderkost kuren samt slow carb kuren (som er den jeg anbefaler her på siden), være med til at holde sygdomme væk, så man opnår en bedre sundhed og bliver mere modtandsdygtig.
Overvægt er et problem, både for en selv og for hele samfundet. Det bedste sted at starte er ved at kigge indad og herefter til siden. Start med dig selv og vær et godt forbillde, herefter kan du være med til at påvirke dine nærmeste.