Ønsker du at tabe dig på en effektiv måde og med en effektiv kur, skal du ganske enkelt droppe brødet. Det betyder heldigvis ikke, at du skal undvære kulhydrater, men du skal bare have en anden type kulhydrater. Kroppen har faktisk brug for kulhydrater til at udnytte kosten ordentligt i forhold til fedt og proteiner og det kan derfor ikke anbefales helt at udelade dem.
Skift brødet ud
Brød hører til den type af kulhydrater, man kalder for disakkarider også kaldet simple kulhydrater. Kroppen har meget nemt ved at nedbryde de simple kulhydrater og derved optage dem. Det betyder, at den faktisk ikke skal arbejde ret længe, når du spiser simple kulhydrater. Spiser du derimod polysakkarider også kaldet komplekse kulhydrater, skal kroppen arbejde mere for at optage dem. Det betyder, at kroppen øger forbrændingen og derved taber du dig. Oven i hatten er komplekse kulhydrater også meget sundere, fordi de, iflg Diabetesforeningen, kan nedsætte risikoen for
- Forstoppelse
- Overvægt
- Kræft
- Hjerte- og karsygdomme
Komplekse kulhydrater finder du i f.eks bønner og linser, så hvis du skifter dit brød ud med bønner eller linser, er du garanteret et effektivt vægttab og et sundere liv.
Kostplan
Jeg har her på siden flere gange skrevet om en effektiv kur, hvor du bl.a skal spise bønner og linser. Kuren er netop god, fordi du med bønnerne og linserne holder din forbrænding oppe. Kuren er også god, fordi det er en sund kur med varieret kost og fordi det ikke er en typisk kur, hvor du kun må spise så og så meget for at spare på kalorierne. Med denne kur må du spise så meget, du vil, så længe måltiderne overholder de regler, jeg har beskrevet.
Jeg har lavet en kostplan for en uge, der følger den effektive kur. Kostplanen er baseret på en helt almindelig uge her i huset, hvor det er vigtigt for mig at den opfylder følgende krav:
- Realistisk
- Nem
- Billig
Når jeg starter på en kur, så bliver jeg altid så inspireret af alle de lækre opskrifter, man finder i de forskellige blade. Jeg har faktisk et helt ringbind med opskrifter fra bladene. Problemet er bare, at jeg synes, mange af de opskrifter er urealistiske i forhold til, at kuren også skal fungere i hverdagen. Så skal man 'bare lige' stege et eller andet i en time i ovnen eller snitte 150 grøntsager og helt ærligt, så holder det altså ikke i en travl hverdag med fuldtidsjob, daginstitutioner, indkøbssedler, bleskift og godnathistorier. Jeg skal blankt indrømme, at så meget overskudsmenneske er jeg bare ikke. Så alfa og omega for mig er altså at kostplanen skal være realistisk i forhold til, hvad man kan overkomme at lave af mad på almindelige hverdage.
Egentlig dækker punktet 'Realistisk' over de to næste punkter 'Nem' og 'Billig'. Kostplanen skal være nem at gå til f.eks mht at den skal passe ind i hverdagen, men også set i forhold til de ingredienser, man skal bruge. Det kan ikke nytte noget, at jeg skal i 17 specialbutikker for at få den mad, jeg skal bruge. Jeg vil gerne kunne handle ind, hvor jeg plejer. Lige nøjagtigt dét hænger faktisk sammen med sidste punkt 'Billig'. Jeg er nemlig tilhænger af at handle billigt ind, så der i stedet er ekstra penge til lækkert tøj til mor her. En billig kostplan får du både ved at overveje, hvor du kan købe de forskellige ingredienser, men også ved at overveje hvilke dage, det f.eks kan betale sig for dig at lave noget mad, du kan spise dagen efter også. På den måde sparer du faktisk også tid, så det kan være smart at gøre det de dage, du har et travlt program.
Kostplan til dig
Mit bud på en kostplan er, synes jeg selv, så altså både realistisk, nem og billig - og så følger den min effektive kur.
Mandag | Tirsdag | Onsdag | Torsdag | Fredag | Lørdag | Søndag | |
Morgenmad | Kogte æg,tomater og linser | Kogte æg,tomater og linser | Tun, tomater og linser | Tun, tomater og linser | Tun, tomater og linser | Snydedag | Amerikansk morgenmad |
Frokost | Bønner med tun og hytteost | Bønner med tun og hytteost | Omelet | Bønnesalat med frikadeller | Salat med laks | Snydedag | Linsesuppe med kylling |
Aftensmad | Chili con carne | Chili con carne | Bønnesalat med frikadeller | Kylling med chili | Kylling med chili | Snydedag | Tøm køleskabet |
Som du kan se, har jeg lagt meget vægt på, at der bliver lavet mad til flere dage både for at spare tid og penge. Det gør bestemt ikke maden ringere. Jeg synes faktisk, at chili con carne smager bedst på anden dagen, hvor krydderierne er trukket bedre ind.