Jeg har ofte hørt andre sige, at man skal skære kulhydraterne såsom brød, ris, pasta og kartofler væk, hvis man gerne vil tabe sig. Jeg har faktisk flere gange prøvet at tabe mig på den måde, men der mangler altså et eller andet, når jeg er færdig med mit måltid og der sker næsten altid det, at jeg ender med at blive rigtig sulten kort tid efter måltidet. Så hvorfor er det, man mener, at kulhydrater er så slemme, hvis man vil tabe sig? Og hvordan kan jeg tabe mig, hvis jeg samtidig gerne vil undgå at gå på en ren sultekur?
Jeg vil forsøge at svare på netop de spørgsmål med denne artikel. Emnet er dog lidt teknisk, men jeg vil forsøge at forklare det på en nem måde. Hvis du har spørgsmål til det, skal du endelig bruge muligheden for at stille spørgsmål herunder.
Forskellige typer af kulhydrater
Der er forskellige typer af slankekure, nogle er bygget på at man undgår alle kulhydrater. Disse slankekure kaldes for proteinkure. Der findes mange forskellige proteinkure og fælles for dem alle er, at man ikke må spise kulhydrater, hvis man følger sådan en slankekur. Det skyldes, at kulhydrater er sukkerstoffer og at man så ikke skal fylde sig med sukker, hvis man er på slankekur og gerne vil tabe nogle kilo. Det er kun delvist rigtigt. Kroppen har faktisk brug for kulhydrater for at kunne udnytte kosten ordentligt mht fedt og proteiner, men det er ikke alle kulhydrater der er usunde. Der findes nemlig forskellige typer af kulhydrater:
- Monosakkarider
- Disakkarider
- Polysakkarider
Monosakkarider og disakkarider kaldes for simple eller hurtige kulhydrater. Disse kulhydrater findes ofte i f.eks hvidt toastbrød som man naturligvis skal undgå, når man skal tabe sig.
Grunden til man skal undgå dem skyldes, at de optages hurtigt i kroppen (dette kaldes også for et glykæmisk index - altså hvor hurtigt en bestemt type mad går i blodet). For at et kulhydrat skal kunne optages i kroppen skal det nedbrydes til et laveste niveau, som er et monosakkarid. Det mellemste kulhydrat, disakkarid, består af to monosakkarider og er derfor forholdsvist nemt nedbrudt. Når du spiser hurtige kulhydrater stiger dit blodsukker hurtigt, men det vil desværre også falde hurtigt igen. Når blodsukkeret falder, vil du føle dig sulten. Derfor vil en kost indeholdende hurtige kulhydrater være usund, da du vil blive fristet til at overspise, fordi din krop hurtigt vil opbruge det energi, du putter i den i form af de hurtige kulhydrater.
Polysakkarider kaldes for komplekse eller langsomme kulhydrater, fordi de er sværere for kroppen at nedbryde og det er netop denne type kulhydrater det er ok at spise, hvis man samtidig gerne vil tabe sig. Polysakkarider finder du i grøntsager, kartofler, pasta, ris osv.
Effektiv slankekur
Hemmeligheden bag en effektiv slankekur ligger altså åbenbart ikke i, at man skal undgå kulhydrater helt, men derimod spise den rigtige type af kulhydrater. Hvis du virkelig ønsker en effektiv slankekur, skal du dog sortere endnu mere i dit valg af selv de komplekse kulhydrater. Der findes nemlig to typer af komplekse kulhydrater:
- Komplekse kulhydrater med raffineret stivelse (brød, hvide ris, pizza, pasta)
- Komplekse kulhydrater med naturlig stivelse (bønner, linser)
Vil du have et effektivt vægttab, skal du spise kulhydrater med naturlig stivelse (sammen med grøntsager og kød). De giver en fantastisk mæthed og du vil allerede efter første måltid mærke, at dit blodsukker bliver mere stabilt og at du er mæt på en helt anden måde end du er vant til.
Det gode ved at benytte bønner og linser som dine foretrukne kulhydrater er, at de vil, sammen med kødet og grøntsagerne, holde din forbrænding oppe. Så længe din forbrænding er høj, vil din krop bl.a begynde at forbrænde det fedt, du har på kroppen og derved vil du opnå et vægttab.
Slut med lavt blodsukker
Jeg har i mange år kæmpet med for lavt blodsukker, hvor jeg ofte er endt med rysteture og voldsom hovedpine, hvis ikke jeg har overholdt at spise med forholdsvis faste intervaller. I virkeligheden er der ikke noget, der hedder lavt blodsukker. Jeg har målt mit blodsukker over en periode for at se om det vitterligt blev for lavt, når jeg fik det på den måde. Det gjorde det ikke, så jeg burde vel nærmere kalde det lavt energiniveau.
Efter jeg startede på kuren med at spise bønner eller linser, grøntsager og kød er jeg helt sluppet af med mit lave blodsukker. Faktisk, og det er lidt vildt synes jeg, har jeg fået hovedpine til at forsvinde ved at snuppe et ordentligt måltid mad, så det kan helt klart anbefales, at spise på denne måde også selvom man måske ikke engang ønsker at tabe sig.
En anden positiv bivirkning er også, at mit humør er steget flere grader. Det er slut med at hakke på min bedre halvdel (næsten i hvert fald - træerne gror jo ikke ind i himlen, når han for 117. gang ikke har lagt sit tøj til vask) og jeg er generelt bare så meget mere glad.
Sundt mad
I Danmark har vi ikke en kultur, hvor vi spiser mange bønner og linser og jeg må også indrømme, at tanken om den type mad var temmelig fremmed for mig, da jeg startede på kuren, men efter at have undersøgt det nærmere må jeg sige, at der virkelig er meget lækkert mad, man kan lave. F.eks har jeg flere gange lavet den her fantastiske frokost med tun og hytteost. Det er også som om, at efter jeg nu har spist på denne måde i et stykke tid, har jeg ikke længere lyst til at spise på den gamle og usunde måde længere. Det betyder ikke, at jeg er blevet helt hellig og altid spiser sundt, men jeg vender altid tilbage til det sunde udgangspunkt. På en eller anden måde kommer jeg til at savne at være mæt på den gode måde.