Ofte kan det være svært at komme i gang med et vægttab, som gerne skal vare ved. Det vil sige, en kostomlægning med varigt vægttab til følge. Problemet er ofte, at man simpelthen ikke ved, hvad der passer bedst til en selv, og hvilken form for kostomlægning man kan holde til, for meningen er jo sådan set at man skal kunne holde den resten af livet.
Mange mennesker ved godt, at man kommer langt med grønt og magert kød, men hvem kan leve af det, og kun det, resten af livet? Og må man slet ikke spise andet ved siden af? For at hjælpe fortvivlede folk lidt på vej, har jeg valgt at lave en sammenligning af to af tidens hotteste ”kure” nemlig paleo og slowcarb-diæten.
Hvad er forskellen på de to kure?
Både paleo og slowcarb-diæten har mange ligheder, nemlig at:
- Spis masser af grønt (herunder også rodfrugter)
- Spis magert kød såsom fisk, fjerkræ, skaldyr, æg osv
- Spis IKKE stivelsesholdige madvarer såsom pasta, ris, kartofler & brød
- Drik/spis IKKE mejeriprodukter
- Spis IKKE sukker og produkter med tilsat sukker (slowcarb-diæten har dog en lille ”men”-regel her som jeg kommer ind på senere)
Der hvor de to ”kure” så adskiller sig fra hinanden er, at man med paleo må:
- Spise frugt
- Spise nødder
- Drikke en lille mængde økologiske juicer og saft som ikke er tilsat sukker
og at man ikke må:
- Spise/drikke light produkter
- Drikke kaffe, the, alkohol og light-sodavand
- Spise alm. slagtekød medmindre det er økologisk, og er det ikke økologisk må det KUN være magert kød såsom kylling, kalkun og fisk
- Spise bønner og bælgfrugter
Til sidst er det vigtigt at man stort set kun spiser økologisk og at man må stort set kun drikker vand.
Lidt om Paleo
Umiddelbart lyder det som en meget striks livsstil, og det er det faktisk også. Hele ideen med paleo er, at man kun må spise/drikke ligesom man gjorde i stenalderen, og derfor er ting som alkohol, lightprodukter, kaffe og the ikke tilladt ligesom at man kun må spise økologisk for, at det man indtager minder mest muligt om det man spiste i stenalderen. I stenalderen havde man ikke alle de sprøjtemidler, koncerverings – og tilsætningsstoffer som vi har i dag, og derfor er de ikke tilladt.
Derudover er det ikke en naturlig følge at man med paleo opnår vægttab. For nogen vil det godt nok resultere i vægttab, men den største grund til at følge paleo er, at man ikke tilfører sin krop noget unaturligt og forarbejdede produkter som kroppen slet ikke har brug for. Det er en livsstilsændring som gør kroppen sundere og mere i harmoni med naturen.
Lidt om slowcarb
Slowcarb derimod er en kostomlægning som resulterer direkte i vægttab. Den går ikke så meget op i, at man ikke må indtage forarbejdede fødevarer og kun må spise økologisk, men til gengæld har den nogle helt andre retningslinier. Først lige en kort oversigt over hvad man må og ikke må i forhold til paleo.
Dette må du:
- Spise bønner eller linser (dette skal man faktisk til hvert måltid, sammen med kød og grøntsager)
- Spise og drikke det du har lyst til 1 dag om ugen (dvs. spise sukker, brød, frugt, drikke alkohol, sodavand og alt hvad der ellers frister)
- Spise det kød du har lyst til. Det er ikke et krav at kødet skal være økologisk, dog må det ikke være kød med høj fedtprocent
- Drikke vand, kaffe, the og ½ liter light-sodavand om dagen
Dette må du ikke:
- Spise frugt
De mange regler for de to ”kure” kan godt være lidt forvirrende. Derfor har jeg nedenfor lavet en ”det må du” og en ”det må du ikke” liste for både paleo og slowcarb, så du hurtigt kan se hvilken en af de to der passer bedst til dig.
Paleo | |
Det må du | Det må du ikke |
|
|
Slow Carb | |
Det må du | Det må du ikke |
|
|
Hvilken kur er bedst?
Så hvilken kur er så bedst? Hvilken kur skal du gå efter? Jeg vil sige, at du skal vælge den kur, du føler, du vil have det bedst med at vælge. Der er fordele og ulemper ved begge og begge bygger på en sund og varieret kost, som jo i virkeligheden er det vigtigste. Alternativt kan du jo også sammenkoble de to og så gå efter slowcarb-diæten men kun spise den form for kød og grønt som man må ifølge paleo. Valget er dit. Du skal bare være sikker på, at du går efter den du bedst selv mener du kan overholde for at sikre dig en varig livsstilsændring.