Findes der noget bedre end en god, hel kylling stegt på grillen med lækker salat og flütes? Eller wok med kylling og grøntsager? Eller kylling på spyd ved siden af champignoner, tomater og squash? Jeg synes i hvert fald det hele lyder rigtig lækkert og heldigvis for det, for kylling er rigtig godt som slankemad. Slankemad med kylling kan varieres på et utal af måder og det vil blive ved med at smage godt.
Kylling egner sig som slankemad
Hvorfor er det så, at kylling er så godt som slankemad? Der findes faktisk flere grunde til det. Bl.a er kylling
- Fedtfattigt
- Rigt på protein
- Nemt at tilberede
- Anvendeligt i mange forskellige slags retter
Kylling er meget magert kød og egner sig derfor godt som slankemad. Hvis du tænker over det, kan du sikkert også mærke forskel på om du har spist kylling eller f.eks hakket oksekød til aften. Har du spist kylling oplever du sikkert, at du føler dig langt mindre overmæt og at maven er mindre oppustet end hvis du har spist oksekød.
Kylling er også rigt på protein. Protein er vigtigt for kroppen og bruges bl.a til at opbygge vores muskler. Kroppen meget energi på at optage protein og det betyder, at kroppen sætter forbrændigen op. Er kroppens forbrænding høj, forbrænder den mere fedt.
Kylling er helt utrolig nemt at tilberede. Det kan steges, grilles, koges osv osv. Det betyder også, at det er anvendeligt i mange forskellige retter såsom gryderetter, wok, i salater osv. Da kylling i forvejen er meget neutralt i smagen, kan du nemt tilføje krydderi i forhold til din egen smag. På samme måde kan du gøre kødet meget krydret eller bare mildt krydret.
Vælg økologisk kød
Jeg går normalt ikke specielt høj op i at vælge økologiske råvarer fremfor "traditionelle" råvarer. Generelt har jeg været af den holdning, at økologi simpelthen er for dyrt, men efter at have set "Fedt, fup og flæskesteg" på DR1 nogle gange, må jeg erkende, at jeg er ved at blive omvendt. Det er ikke sådan, at alt mad, jeg køber, er økologisk nu, men jeg tænker meget over det, når jeg f.eks køber kød. Jeg synes, at jeg kan smage det på kødet og det føles godt ikke at fylde min krop med kemikalier.
Det viser sig også, at en økologisk kylling er meget sundere end en traditionel kylling. Michael Crawford fra London Metropolitan University har undersøgt økologiske kyllinger og har fundet beviser på, at de indeholder langt mere Omega 3 end traditionelle kyllinger. Det betyder, at økologisk kyllinger f.eks er bedre for din hjerne. Tænker man lidt rationelt over det, så giver det også mening, at en kylling, der har haft mulighed for at leve længere og opbygge en større muskelmasse fremfor en masse fedt giver en bedre madvare end en kylling fyldt med fedt. Du kan sammenligne det med mennesket. Et menneske fyldt med muskler er jo klart sundere end et menneske fyldt med fedt.
Gode retter med kylling
Økologisk eller ej, så kan du som sagt lave en masse lækre og sunde retter med kylling og det gælder både retter til frokost og aftensmad. Jge vil her give dig to opskrifter med kylling; En på en lækker salat og en på en lækker varm ret. Nederst i artiklen, har jeg lavet links til endnu flere sunde opskrifter med kylling.
Grøn salat med kylling og bacon
Til 4 personer
Sådan gør du | Ingredienser |
Steg kyllingen på en pande indtil den er gennemstegt. Du kan evt krydre kyllingen med karry. Tag kyllingen af panden og rist derefter bacon-stykkerne på panden. |
Riv salaten i mindre stykker i en skål. Skær selve hovederne af de to broccoli og gem dem til en anden god gang. Riv stænglerne fra broccolien på et rivejern (den fine side) ned i skålen med salat. Tø derefter ærterne op ved at hælde dem i en lille skål og fyld på med varmt vand indtil ærterne er tøet op. Hæld ærterne i salaten.
Vend kylling og bacon i salaten.
Lav en dressing af ved at blande karry i hytteosten. Rør rundt.
Server dressingen ved siden af salaten.
- 400 g kyllinge inderflietter
- 200 g bacon i tern
- 1 lille salathoved
- 2 broccoli
- 150 g frosne ærter
- 1 tsk karry
Kylling med grøntsager og sorte bønner
Til 4 personer
Sådan gør du | Ingredienser |
Udvand bønnerne i rigeligt vand i ca 12 timer. Hæld derefter vandet fra og kog bønnerne i ca 30 min. |
Steg kyllingefiletterne på en pande ved svag varme til de er gennemstegte. Krydr filetterne salt og peber.
Skær hovedet af broccolien og buketterne i mindre stykker. Skær også champignoner og peberfrugt i mindre stykker.
Varm olien i en sauterpande. Svits champignoner i et par minutter, til de er let gyldne. Tilsæt peberfrugt, broccoli og ærter, og svits i 5 minutter.
Rør fromage frais med karry, citronsaft, sukker og et lille drys salt.
Server kyllingen sammen med grøntsager, bønner og dressing.
- 4 kyllingebrystfilet
- 4 dl sorte bønner
- 1 spsk. oliven- eller rapsolie
- 2 røde peberfrugt
- 1 broccoli
- 300 g champignon
- 200 g frosne ærter
- 2 dl fromage frais
- 1 tsk karry
- 2 knsp. sukker
- 4 tsk. citronsaft
- Salt og peber
- Hakket persille til drys
Du kan finde flere opskrifter her: Wok i gryde med kylling Hønsekødssuppe Lækker kylling med chili Lækker linsesuppe med kylling