Chili con carne har altid været en mexicansk klassiker og retten er rigtig god både, fordi den kan laves til flere dage og, fordi den er forholdsvis billig at lave.
Man kan bruge alle typer bønner i chili con carne. Jeg vælger ofte at bruge kidney-bønner, da jeg synes, de giver en god konsistens i retten. Start med at sætte bønnerne i blød natten over i en stor skål og i rigeligt vand (bønnerne vokser ca til dobbelt størrelse). Du kan også sagtens bruge bønner på dåse. Kog derefter bønnerne i ca 40 min (det kan variere afhængig af typen af bønner). Ønsker du en lidt mere rund smag så kan man tilsætte lidt kanel (max 1 tsk - det er også godt for din forbrænding) og eventuelt lidt spidskommen.
Svits løget i en gryde. Skræl og hak gulerødderne fint, og kom dem i gryden. De svitses sammen med løgene, da de skal have lang tid. Når løgene og gulerødderne er ved at være møre kan kødet kommes i. Kødet tilsættes og steges til det er brunet. Hak tomaterne i små stykker og kom dem ned i gryden. Tilsæt evt hvidløg. Når tomaterne er kogt en smule ud, vendes bønnerne i og retten smages til med chili.
Sådan serverer du din chili con carne
Server eventuelt din chili con carne i en dyb tallerken med en god salat til. Der må gerne være lidt syre i salaten til at give modspil til kødet og tomaterne. Det kan fx. være julesalat ellers passer en god romaine (selvom den er sød) også godt dertil da den giver et friskt bid til retten.
Du kan også sagtens fylde flere bønner i end der er angivet, chili con carne er en rigtig god måde at få en masse bønner på uden det bliver for meget. Jeg har selv eksperimenteret med næsten det dobbelte og det kan stadig spises. Det giver ikke helt den mest autentiske smag, men det smager nu meget godt.
Mange er lidt bange for chili, derfor har jeg foreslået at du bruger noget chilipulver. Det smager dog meget bedre at bruge en frisk chili, fx. en finthakket habanero chili (den er stærk, men har en fyldig smag) smag lidt på den og husk den bliver lidt mere mild når den kommer i retten og bliver tilberedt. Pas på med ikke at bruge for meget, du skulle nødig splitte din chili con carne af.