Denne artikel bygger videre på artiklen omkring Dukan kuren som kan læses her. Angrebsfasen er den første af i alt 4 faser i Dukan kuren hvor man starter ud med et stort vægttab, herefter begynder man langsomt at stabilisere sin vægt, samt sin kost. Det er i denne fase at det største vægttab findes.
Denne første fase er baseret på en ren proteinkost. Formålet i denne fase er overordnet set at få kickstartet vægttabet. Det er også i denne fase at man som overvægtig er mest sårbar for at falde fra en slankekur. Dukan slankekuren er skruet således sammen at man er på den strengeste diæt i starten af slankekuren, hvor man som overvægtig er mest motiveret til at tabe sig, også selvom der er tale om en streng diæt, dette så længe at der er synlige resultater.
I denne fase er det vigtigt kun at spise proteiner, formålet med denne fase er at begrænse kosten til en af næringsstofferne, nemlig proteiner. Den eneste fødevare som består af ren protein er æggehvider. Dem kan man købe i litervis i eksempelvis Metro.
Diæten i denne fase bygger ikke udelukkende på æggehvider, men på et antal udvalgte proteinholdige fødevarer indenfor kød, fisk, skaldyr, fjerkræ og fedtfattige mælkeprodukter.
På sigt er Dukan kuren meget effektiv, den er stort set lige så effektiv som den slankekur jeg normalt fremhæver her på siden - Slow Carb kuren.
De tilladte fødevarer i Dukan kuren
I angrebsfasen, som varer mellem 1 og ti dage, har du kun lov til at spise proteiner. Du kan spise så meget du vil og så ofte du vil, der er ingen begrænsninger. Der er som hovedregel 11 kategorier af proteiner du kan vælge fra.
Magert kød
Generelt set er alt magert kød tilladt.
- Oksekød: steak, filet, højreb og roastbeef. Man skal sortere federe udskæringer som entrecote og koteletter fra, da de er alt for fede.
- Kalvekød: Tynde skiver af kalvekød og kalvesteg kan anbefales og hvis man ikke har for højt kolesteroltal er kalvelever også tilladt. Hvis man vil spise kalvekoteletter eller bøffer skal man skære fedtkanten af først
- Hakket oksekød: Så længe man holder fedtprocenten meget lav, den må aldrig overstige 10 % fedt.
Der er frit valg med hensyn til at tilberede kødet, du må dog ikke bruge smør, olie eller fløde - heller ikke de fedtfattige udgaver. Hvis du bruger en stegepande kan du gnide panden med lidt køkkenrulle dyppet i olie for at få smagen af stegt kød. Den bedste type af tilberedning er at grille kødet. Bruger man hakket oksekød kan man bruge et æg til at samle det med og evt. bage det i ovnen eller som kødboller.
Indmad
Der er ikke mange der spiser indmad, men der er mange gode proteiner i indmad.
- Lever fra kalv, okse og fjerkræ
Lever indeholder generet set mange vitaminer, hvilket er nødvendige når man er på slankekur. Der er desværre også meget kolesterol i lever og man bør undgå lever hvis man har forhøjet kolesteroltal eller problemer med kredsløbet.
Fisk
Der er ingen begrænsninger i hvor meget fisk man må spise, selvom nogle fisk ser ud til at dryppe af fedt er de typisk mere magre end en saftig oksebøf med 10% fedt.
- Alle fisk med blåglinsende skind: sardin, makrel, tun og laks
- Alle hvide og magre fisk: søtunge, kulmule, torsk, brasen, mulle, havkat, hvilling, ørred, rødspætte, havtaske, sej og mange andre.
- Røget fisk, især røget laks - selvom den ser fed og glinsende ud er der mindre fedt i end i en oksebøf med 10% fedt. Det samme gælder for røget hellefisk, ørred, makrel og ål.
- Fiskekonserves. Kun fisk i vand, ikke fisk i olie.
Fisk skal, ligesom resten af de ferske madvarer tilberedes uden fedtstof. Man kan med fordel koge, bage eller dampe fisken.
Skaldyr
Alle skaldyr og muslinger kan spises, de er gode som en variation til kosten.
- Rejer, fjordrejer, tigerrejer, krabber, hummer, jomfruhummer, østers, muslinger og kammuslinger
Det gode ved saldyr er at de er meget mættende og så smager de helt fantastisk, desværre er de ret dyre.
Fjerkræ
Alle fugle er tilladte, undtagen fugle med fladt næb, eksempelvis ænder og gæs. Man må dog ikke spise skindet.
- Kylling - dette er den mest populære og mest tilgængelige type af fjerkræ. For ikke at kyllingen skal blive tør under tilberedningen kan man tilberede det med skindet på og så fjerne skindet inden serveringen.
- Kalkun i alle former er tilladt.
- Vildt - Perlehøns, duer, vagtler, fasan, agerhøne og vildand er tilladte.
Husk at tilberede disse typer af fjerkræ uden fedtstof.
Magre skinketyper uden fedtkant
Generelt set er svinekød ikke tilladt i angrebsfasen, der er dog en undtagelse, nemlig mager skinke uden fedtkant. Skinken fås i skiver og skal have et indhold på mellem 2% og 4%. Det findes i de fleste supermarkeder og er nemt og smager godt. Andre typer af magert pålæg kan også bruges, fx. letrøget kalkun og kylling. Af delikatesser kan nævnes tørret oksekød som bresaola - desværre er dette ofte meget dyrt.
Æg
Alle typer af æg kan spises, her kan man med fordel blande æggene med fx. rejer eller lignende for at få et varieret måltid. Hvis man har problemer med kolesterolet skal man passe på med æggeblommen. Æggehviden er ren protein og man må spise så meget som man kan af dette. Som tidligere skrevet kan man købe æggehvider i litermål i eks. metro. Personligt er dette en nem måde at få proteiner på om morgenen.
Vegetabilske proteiner
Disse typer af proteiner er lidt specielle for os i Danmark, nogle er ved at blive lidt mere populære. De omfatter blandt andet: Tofu, Seitan, Tempeh, Sojabøf, Sojagranulat, Sojamælk, Sojayoghurt.
Fedtfattige mælkeprodukter
Der er her tale om yoghurt, A38 og fromage frais med en fedtprocent på 0,1 - 0,3. De er fremstillet for at gøre det lettere at tabe sig.
Obligatorisk: Halvanden liter vand om dagen
Dette er den eneste obligatoriske kategori på listen. Alt andet er frivilligt. Det er utroligt vigtigt at drikke minimum 1½ liter vand om dagen, ellers fungerer denne slankekur ikke. Det er vigtigt at an får skyllet systemet godt og grundigt igennem, ellers hober affaldsstofferne sig op og forbrændingen vil gå i stå.
Halvanden spiseskefuld havreklid
Havrekliden er indført i Dukan kuren efterfølgende, for at give nogle kulhydrater. Generelt set er der ikke mange som er helt vilde med kulhydrater og specielt ikke fra korn. Det viser sig dog at på sigt så er det nemmere for personer der spiser havreklid at holde vægten, da de således får nogle flere kulhdyrater og føler en anden mæthed.
Generelle råd omkring Dukan kuren
Dette er nogle af de generelle råd der er omkring Dukan kuren. Det er nogle tommelfingerregler som man skal efterleve når man er på kuren.
- Spis så tit du vil - spis gerne inden du bliver sulten
- Spring aldrig et måltid over - man spiser bare meget mere senere
- Drik altid når du spiser - kun vand (en light sodavand er ikke forbudt, men der er masser af undersøgelser der viser at man faktisk tager mere på efterfølgende når man har drukket light sodavand)
- Hav altid mad i køleskabet - således når du ikke at blive sulten inden du finder noget mad
- Tjek listen med madvarer - kontroller at de madvarer du vil spise også er nogle som står på din liste
- Spis morgenmad - om morgenen skal din forbrænding i gang, spis en god morgenmad, evt.med kød, yoghurt, og havreklid for at få en god start på dagen.
Hvor længe varer angrebsfasen?
Angrebsfasen i Dukan kuren varer mellem 1 til 10 dage alt efter hvor overvægtig man er. Gennemsnitligt skal man være på kuren i 5 dage - det passer med et vægttab på mellem 10 og 20 kilo i slutningen af kuren. Er du svært overvægtig (skal tabe over 20 kilo) kan varigheden være op til 10 dage. Hvis du vil lære mere omkring Dukan kuren kan du se oversigten her.